Passanten

Welkom!

Passanten zijn van harte welkom bij watersportvereniging De Klompskippers. De vereniging beschikt over een haven die wordt gekenmerkt door rust, in een weids landschap. De haven ligt aan de rand van het dorpje Britsum in de gemeente Leeuwarderdeel. U vindt de haven door vanaf de Dokkumer Ee, de vaarweg tussen Leeuwarden en Dokkum (en het Lauwersmeer) de Stienser Vaart op te varen. Na ongeveer 20 minuten ziet u links de haven.

U kunt bij het bord passanten bij een vrije plaats aanleggen. De havenmeester komt dagelijks langs tussen 17.00 en 18.00 uur langs. Bij de haven vindt u het clubgebouw. Op de deur staat vermeld wie de havenmeester is. In de zomer zijn vaak leden aanwezig die uw vragen kunnen beantwoorden.

Haven-Britsum-passanten

 

 

 

 

 

 

 

 

Ligplaats voor passanten in de haven van Britsum.

Faciliteiten
Het clubgebouw beschikt over toiletten en douches. Aan de watersteiger is gratis drinkwater aanwezig. Voor stroom vindt u diverse aansluitingen verspreid over de haven. Hiervoor is geen speciale stekker vereist. De openingstijden van het clubhuis staan bij de ingang vermeld. Dat geldt ook voor de gegevens van de dienstdoende havenmeester.

Het tarief
Het tarief voor een overnachting is € 5,– voor schepen tot 5 meter lang. Voor schepen van 5 to 10 meter wordt € 7,50 in rekening gebracht. Voor schepen langer dan 10 meter wordt € 10,– gerekend. Deze bedragen zijn inclusief het gebruik van water en elektra.

De omgeving
In Britsum, dichtbij de haven, bevindt zich aan het Stedpaed een bushalte (lijn 72) waarvan de bus naar Leeuwarden of richting Stiens gaat. Als u een fiets op de boot heeft, dan is Britsum een leuke uitvalsbasis voor diverse fietstochten. De omgeving, het weidse Friese landschap met weilanden en akkers is werkelijk schitterend.

In Britsum vindt u helaas geen supermarkt. Stiens (een flinke wandeling of een korte fietstocht) beschikt over verschillende grote supermarkten (Albert Heijn, C1000, Poiesz, Lidl en Aldi). Stiens heeft een klein maar gezellig centrum met een aantal eetgelegenheden. In Hijum, iets ten noorden van Stiens, vindt u het specialiteitenrestaurant ‘Leafe Sawntjin’.

Het adres van de haven:

Efter de Wâl 5
9055 NE Britsum

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Menno Koopmans
mennokoopmans@outlook.com

Plattegrond-haven-Britsum

 

 

 

 

 

 

 

 

Ligging haven van Britsum

De gemeente Leeuwarderadeel
Oorspronkelijk bestond de gemeente uit drie delen. Die noemden ze dat trimdelen. Zo was er een noordelijk, een middelste en een zuidelijk trimdeel. Rond het jaar 1435 werd het middelste trimdeel door Leeuwarden ingenomen.

Gemeentehuis.

Op 1 januari 1944 werd tijdens de Duitse bezetting het zuidelijk trimdeel (Huizum) aan Leeuwarden toegevoegd. Het oude gemeentehuis van Leeuwarderadeel stond oorspronkelijk in Huizum. Dat bleef zo, totdat op 1 maart 1965 het nieuwe gemeentehuis in Stiens klaar was.

Zeewering.

De weg Leeuwarden-Stiens is een heel oude weg. In het jaar 1000 kon je al gebruik van deze weg maken. Het is een dijk geweest, die het gebied tegen het vrij naar binnen stromende water moest beschermen. Ten oosten van deze weg noemen we het Oudland. In het westen ligt het Nieuwland.

Dorpen.
Rijdend vanaf Leeuwarden is Jelsum het eerste dorp in de gemeente. Een gebied met vrij veel bebossing. En in die bebossing staat een van Friesland’s oudste state: het landgoed Dekema state. Deze state is in 2001 helemaal gerestaureerd. Aan het eind van de jaren 90 zijn de tuinen bij de state aangelegd. Gaat u verder naar het noorden dan komt u in Koarnjum. In dat dorp vindt u het gerestaureerde Martenastate met zijn prachtige tuin. Het volgende dorp is Britsum. Dit dorp is het twee na grootste van de gemeente. Ten noorden van de grootste woonkern Stiens liggen de dorpen Feinsum, Hijum en Alde Leie.

Belangrijke informatie over de geschiedenis van Leeuwarderadeel vindt u bij:

Documentatiestichting Leeuwarderadeel
Historisch Centrum Leeuwarden
Tresoar Fries Historisch en Letterkundig Museum